Byznys
27/09/2017 Jaroslav Baďura

Kavárna Elektra znovu ožívá a láká na kvalitní gastronomii i atmosféru

Slavná ostravská Kavárna Elektra má od letošního února nového provozovatele. Kavárnu, která si prošla v minulých letech dobrými i horšími časy, nyní provozuje Renáta Zelená. Jak chce kavárně znovu navrátit její slavný lesk a především ji znovu otevřít širokému spektru zákazníků?

Sedíme spolu s Renátou Zelenou v nádherném prostředí ostravské Kavárny Elektra. Kolem kmitají servírky a za okny ubíhá rychlý ostravský život…

Vím, že již řadu let provozujete mimořádně úspěšnou kavárnu v nedalekém Brušperku. Kdy vznikl a jak dlouho trvá váš vztah ke kavárnám?
Já jsem se vždycky v kavárnách pohybovala jako host. Hodně s manželem cestujeme, takže jsem měla možnost srovnávat kavárenství a pohostinství ve světě a tady. A samozřejmě bylo období, kdy se mi více líbily kavárny a hospůdky ve světě, dnes už je to jinak, už se to srovnává. Ale protože i dcera pracovala po dobu studia v zahraničí v pohostinství, řekli jsme si, že bychom si otevřeli vlastní podnik. A jak to v životě bývá, zrovna v té době přišla nabídka na koupi domu na náměstí v Brušperku. Po rozsáhlé rekonstrukci jsme tedy otevřeli naši první rodinnou kavárnu CAFEBAR No7. Od té doby uplynulo sedm let.

Vaše brušperská kavárna má velmi dobrou pověst. Jak se vám to podařilo? Předpokládám, že nejste z oboru.
Nejsem vůbec z oboru, jsem vzděláním ekonom. A všechno jsme se učili sami – vařili jsme, pekli, vymýšleli skladbu menu, nápojového lístku, recepty jsme hodně využívali ze zahraničí.

Odborníci v gastronomii moc často tyto postupy nedoporučují. Říkají, že když se lidé z jiných oborů pustí do kavárenství či pohostinství, nedopadá to dobře. Jak je možné, že se vám to povedlo? Může to být také tím, že jste ekonomka a dobře jste si hlídala investice a výdaje?
Myslím si, že ne. Jsem totiž přesvědčená, že pokud člověk cokoli dělá, věnuje se tomu den co den a má to rád, tak to nějakým způsobem musí fungovat. A samozřejmě k tomu člověk musí mít – já tomu tak říkám – všeobecný vkus. Můžu být individualista a připravovat něco, co mně chutná, ale nikomu jinému ne. V zahraničí je normální, že je vedle sebe deset restaurací a v jedné sedí sto lidí, v ostatních tři. Podle mě musíte mít ten cit, odhadnout, co se lidem může líbit, co jim může chutnat. Také se u této profese neustále setkávám s tím, že mi lidé radí, co mám dát na jídelní lístek, co změnit, jakou cestou se ubírat… Uvědomila jsem si ale, že si musím stát za svým názorem, jinak bych ztratila svůj “směr”. Úplně nejdůležitější je (a to platí jak v práci tak v životě), chovat se k lidem tak, jak bych si přála, aby se chovali ke mně.

Současná provozovatelka Kavárny Elektra Renáta Zelená. Foto: Lukáš Ston

Současná provozovatelka Kavárny Elektra Renáta Zelená. Foto: Lukáš Ston

Neměla jste z počátku strach ze skoku z „maloměstského“ Brušperka do velké slavné Kavárny Elektra?
Samozřejmě, je to úplně něco jiného a cítím i velkou zodpovědnost. Kavárna Elektra je pro Ostravu pojem, stejně jako je například pro Prahu Kavárna Slávie. Díky J&T Bance, která prostory kavárny nákladně a vkusně zrekonstruovala, mají Ostravané úžasné místo k posezení v centru Ostravy a pevně proto věřím, že si tato kavárna zaslouží takové množství návštěvníků, jak tomu bylo před desítkami let. A to i přes to, že se centrum Ostravy v odpoledních a večerních hodinách bohužel vylidňuje.

Vy jste přišli jako nový provozovatel v únoru. Popište kroky, které jste podnikli?
Kavárna prošla menšími kosmetickými změnami, které ji zútulnily. Přibylo hodně květin a vznikl příjemný prostor, který vybízí k posezení. Díky tomu, že máme otevřeno již od sedmi hodin ráno, jsme zajímaví pro zájemce o ranní obchodní schůzky při snídani. Nabízíme, kromě standardní nabídky jídel, netradiční polední menu, naše domácí zákusky, výbornou kávu i široký výběr vín od našich moravských vinařů. Hlavním konceptem je vytvořit tak širokou a zajímavou nabídku, aby lidé nechodili jen kolem Elektry, ale aby do ní vstoupili…

Foto: Archiv

Foto: Archiv

Co všechno si děláte sami?
Například marmelády na zákusky, na snídani si pečeme svůj domácí chleba. Několikrát týdně jezdím na trh, kde kupuji čerstvé ovoce, ze zeleniny si děláme domácí suga, na podzim si vyrábíme švestkový kečup, na jaře jsme byli v Beskydech trhat pampelišky, ze kterých jsme pak uvařili pampeliškový med na naše domácí limonády, apod. Všechny zákusky si pečeme sami podle vlastních receptur. Naše domácí sněhová roláda s ovocem je vyhlášená široko, daleko… Snažíme se nakupovat od regionálních dodavatelů dnes již stále dostupnější farmářské zboží, kvalitní maso, apod. Snažíme se být orginální i při tvorbě menu. Momentálně připravujeme týdenní polední menu podle kuchyně jednotlivých zemí…

Jak je to dlouho?
Začali jsme v červnu. Každý týden vaříme jinou světovou kuchyni. To je cesta, kterou se budeme, myslím, dále ubírat. Našim hostům se to líbí, ptají se, jaká kuchyně bude příští týden. Je to další způsob jak se odlišit. Zákazníci však bohužel často porovnávají pouze ceny, ne kvalitu a úroveň servírovaného jídla.

Jak jste na tom s cenami? Snažili jste se držet nějaké hladiny, nebo jste to neřešili?
Snažili jsme se přizpůsobit cenám v Ostravě. Nemůžeme však připravit menu za 80 Kč, pokud chceme používat pouze kvalitní suroviny. Když koupím chlazené těstoviny, tak budou mít jinou cenu než sušené nudle. A nechci polevit z toho, že by hosté u nás v Elektře dostali na talíř něco nekvalitního. Cena poledního menu je proto adekvátní a pohybuje se bez polévky mezi 100 a 140 Kč.

Vaším snem tedy je, aby hosté ve vaší kavárně strávili ideálně celý den. Jakou část dne tedy míváte nejslabší, kterou byste chtěli nejvíce posílit?
Večery. Ostrava se přirozeně kolem čtvrté hodiny vylidňuje a je také specifická tím, že lidé bydlící v okrajových částech a satelitech nemají důvod jezdit večer zpátky do centra Ostravy. Tohle vidím jako největší problém.

Jaký máte plán, jak je sem večer dostat?
Chceme připravovat pro naše hosty zajímavé programy. Za podpory banky teď např. na 15. září připravujeme večer s michellinským šéfkuchařem Romanem Paulusem (konal se v polovině září, pozn. red.), který zde připraví několikachodové menu. Součástí večere bude i módní přehlídka. Chtěli bychom pořádat hudební večery, různé degustace a prezentace vín za účasti vinařů, jejichž vína nabízíme. Samozřejmě nás oslovují firmy nebo kluby, kterým se tyto prostory líbí a pro ty děláme různé akce. Naše prostory jsou ideální pro pořádání svateb, promocí, rodinných akcí. Já jsem přesvědčená, že v Ostravě tak krásný a reprezentativní prostor není. A doufám proto, že se nám společně s našimi hosty podaří vrátit do těchto prostor ten správný “kavárenský duch”.

Sdílejte článek