Gastronomie
18/10/2017 Tomáš Svoboda

Exkluzivně: Jak vaří michelinský kuchař? Skvěle, až do morku kosti!

Každý z nás někdy dostal pozvánku, která se zkrátka nedala odmítnout. Většinou proto, že byla spojena s nevšedními zážitky a právě takovým byl Michelinský večer v atraktivním prostředí ostravské kavárny Elektra, kde se o výjimečný program postaral mistr šéfkuchař Roman Paulus.

Co si budeme povídat, byli jsme zvědaví, a to velmi. Přestože společenské dění v Ostravě je poměrně bohaté na nejrůznější akce, ke spojení špičkové gastronomie a módy v krásném reprezentativním prostředí dochází spíše jen ojediněle.

V optimisticky napjatém očekávání jsme rozhodně nebyli sami. Prostory kavárny Elektra, která díky svojí tradici a znovuzrozené historické duši v moravskoslezské metropoli jen těžko hledá konkurenci, se s úderem sedmé hodiny večerní zaplnily do posledního místa, což bylo v podstatě první pozitivní znamení.

„Věřím, že se nám díky podobným akcím bude i dál dařit vracet život do kavárny Elektra,“ přál si v úvodu Ivo Enenkl, ředitel ostravské J & T Banky, která kavárnu v minulých letech úspěšně zrekonstruovala. Pak už si ale vzal slovo i pozornost všech přítomných Roman Paulus, šéfkuchař pražské restaurace Alcron, která letos obhájila michelinskou hvězdu.

Usměvavý chlapík, který mimochodem vařil i pro anglickou královnu, se do Ostravy vrátil po roce a půl. Se svým týmem připravil degustační večeři o šesti chodech. Vůně Asie, ryb i zvěřiny Více než slibný kulinářský zážitek odstartoval lahodným předkrmem v podobě květákové variace, pod kterou se skrýval kousek uzeného úhoře. Celkový dojem byl maximálně umocněn servírováním do klasických Martini skleniček.

„Nebojte se, porce se budou zvětšovat,“ navnadil hosty situačním vtípkem mistr šéfkuchař. Ačkoli jsme se nepřišli najíst či dokonce naládovat, ale objevitelsky degustovat, všeobecná atmosféra, kterou dokresloval příjemně hrající jazz, se vzápětí docela uvolnila. O kousek dál jsme pokročili díky chodu číslo dvě, kterým byla dýňová polévka s noky ochucená mimo jiné zázvorem, kardamomem či kokosovým mlékem. Lehce nám to zavonělo Asií, což bylo překvapivé a opět výborné. Zaplněná Elektra správně vytušila, že se postupnými krůčky blížíme ke gurmánskému vrcholu.

Kdo chtěl, mohl využít nabídky párování vín k jednotlivým chodům. Tady nebylo nad čím váhat. Pokud máte víno aspoň trošku rádi, je vhodně zvolená deci k dobrému jídlu naprostý ideál. Platilo to i v případě třetího chodu, kterým byl lososový pstruh s pečenou mrkví a „superpotravinou“ zvanou quinoa. Vyznavači zdravých trendů snad prominou, ale nás opravdu nejvíce zaujala ryba.

„Co se týče chuti rybího masa, obecně mu příliš nesvědčí, když se peče moc dlouho a na vysokou teplotu. Proto jsme zvolili přípravu na 80 až 85 stupňů v páře. Ryba se pak neuvaří úplně a zůstane šťavnatá,“ vysvětlil v dalším ze svých vstupů Roman Paulus, kterého pravidelně odměňoval uznalý potlesk.

Blížil se hlavní chod a my díky předem důkladně nastudovanému menu věděli, že to bude mít grády. Srnčí hřbet s klobásou, řepou, v cukru naloženým černým ořechem a zauzeným hovězím morkem. Značka: Vyladěno do nejmenšího detailu. „Doufám, že s námi zůstanete i v dalším průběhu večera,“ prohlásil šéfkuchař. To si pište, mistře!

Zvěřina v tomto podání si vysloužila mnoho komplimentů. Při vší úctě k šikovným hospodyňkám, tohle si doma fakt neuvaříte.

Co bylo dál? Po módní přehlídce, na které vystoupila také Missis Models 2017 Barbora Peschová, se večerní dění v Elektře pomalu přehouplo do finále. Roman Paulus přinesl z kuchyně pátý chod, což byl delikatesní kozí sýr s pečeným sýrem a lanýžovou marmeládou.

„Ještě přijde sladká tečka,“ dodal předtím, než došlo k závěrečnému zákusku, který sestával z tyčinky z bílé čokolády a vanilky doplněné o dílek zmrzliny a teplé hořké čokolády.

Byli jsme na konci a předčasně neodešel nikdo. Třetí dobré znamení. Když jsme se chvilku před jedenáctou rozhlédli kolem sebe, viděli jsme za stoly spokojené tváře. Michelinský večer v Ostravě se podařil. K dokonalosti chybělo snad jediné, příslib, že se bude zase brzy opakovat…

Sdílejte článek