Byznys
02/06/2017 Tomáš Svoboda

Do cukrárny bez výčitek a kompromisů? V Ostravě už to jde!

Jsou to zhruba dva měsíce, co se v Ostravě poblíž Nové Karoliny otevřela první cukrárna svého druhu. Manželé Martina a Martin Miarkovi v ní dělají originální raw dorty a zákusky, což je nabídka, která stále častěji oslovuje (nejen) milovníky zdravých gastronomických trendů.

Jejich pobočka funguje jako franšíza v rámci konceptu Sweet Secret of raw, který už se prosadil v Praze či Brně. Ostrava je zatím v tomto směru tak trochu průkopnickým městem, byť několik podniků zaměřených obecně na „raw food“ už v jejím centru najdeme.

Pokud byste řekli, že takto laděná cukrárna bude vzhledem k zažitým stereotypům výhradně dámskou záležitostí, jste na omylu.

Pravidelným zákazníkem tady hned po ránu bývá třeba kapitán fotbalistů Baníku Tomáš Zápotočný, kterého přilákala možnost začít den energeticky pořádně vydatnou snídaní či kvalitní kávou z pražírny.

„Jsme rádi, že už máme pravidelné návštěvníky, ke kterým patří zejména ostravští příznivci raw stravy. Chodí k nám také lidé, kteří dříve rádi jezdili do pražské raw cukrárny. Jsou rádi, že jsme podnik tohoto typu otevřeli přímo v Ostravě,“ říká Martina, podle které má zájem jejich výrobky vyzkoušet zejména mladší generace.

Pochybovači mění názory

Co by odpověděli pochybovačům, kteří považují za lahodný zákusek jedině takový, který v sobě má klasický cukr a máslový krém?

„Právě tyhle pochybovače rádi překvapujeme. Pokud ochutnají raw dezert, v němž zůstala zachována přirozená plná chuť všech přísad, zjistí, že opak je pravdou. Musí ale jít o pečlivě a profesionálně vyrobený dort či zákusek, při jehož přípravě se neobejdete bez speciálního náčiní,“ přichází s odpovědí pro změnu Martin.

Základem jejich krémů jsou nejčastěji kešu oříšky, které jsou perfektně rozmixované s ostatními přísadami jako třeba kakaovým máslem, agávovým sirupem, vanilkovými lusky či čerstvým ovocem. Jedině tak lze vyhovět gastronomickému zařazení mezi podniky zdravého životního stylu.

„To je taky důvod, proč to děláme. Chceme, aby si u nás lidé mohli dát luxusní dort bez výčitek a bez kompromisů,“ zdůrazňuje Martina.

Společně s manželem, který dlouhodobě podniká v dopravě, se pustili svým způsobem do nového dobrodružství. Jelikož oba mají zkušenosti ze zcela jiných oborů, byl pro ně hlavně první měsíc provozu velmi hektický, ale zvládli to.

Všechno chce svůj čas

Vzhledem k tomu, že přišli se zcela novým konceptem, musejí počítat mimo jiné s tím, že se jich zákazníci často ptají například na složení dortů.

„Když k nám zavítají zákazníci s různými potravinovými intolerancemi, chtějí se ujistit, že v zákuscích opravdu není žádný lepek či laktóza. Diabetiky zase zajímá, čím sladíme. Nejčastěji je to agávový sirup, který má nízký glykemický index, a tak si náš dort mohou dopřát i lidé s lehčí formou diabetes,“ vysvětluje spoluzakladatelka cukrárny.

Postupnými krůčky si plní svůj sen, ke kterému ji původně navedla dcera Veronika. Právě díky jejímu nápadu ji příprava raw dezertů doslova nadchla a manžel v jejím úsilí následně podpořil.

Po prvních měsících ostrého provozu se ještě nechtějí pouštět do velkého hodnocení. „Daří se nám dobře. Myslím, že máme koncept, který si určitě najde své stálé příznivce, ale bude to asi chvíli trvat,“ tuší Martin, že půjde o běh na dlouhou trať.

Důležité pro ně je, aby byli s lidmi nejlépe v každodenním kontaktu a věděli, zda všechno funguje, jak má. Sázejí také na příjemné a klidné prostředí, v němž hrají prim dřevěné prvky. Stolky jsou ve stylu mini-palet a v originální knihovně z dřevěných prken lze najít něco ke čtení. Třeba Čtyřlístek, což se může hodit, když přijde rodina s dětmi.

„Naším záměrem bylo vytvořit takovou atmosféru, aby se u nás lidé cítili co nejlépe, a věříme, že se nám to podařilo. Snažíme se, aby u nás stále vládla příjemná a uvolněná nálada,“ dodává nakonec Martina.

Sdílejte článek