Společnost
31/05/2017 Admin PATRIOT

Dnes začíná platit protikuřácký zákon. Co říkají hostinští na Ostravsku?

Dnes, ve středu 31.května, symbolicky na Světový den bez tabáku, začal v Česku platit protikuřácký zákon. Ten zakazuje kouření ve všech hospodách a restauracích, povoleny zůstanou pouze elektronické cigarety a vodní dýmky.

Ve známém restaurantu Slezska P.U.O.R. v Ostravě na Kolejní ulici se nekouří už od letošního ledna. Vedení podniku tak vyšlo vstříc přání mnoha štamgastů, nicméně jak upřesňuje Martin Sláma, šéf Slezska P.U.O.R., v jejich restauraci pamatují i na kuřáky.

„Venku před vchodem máme popelníky a do budoucna plánujeme umístit do tohoto prostoru ještě více stolů s popelníky určených ke stání, které vyplní pergolu s teplomety. Chceme tak vyjít vstříc i našim hostům – kuřákům, o které bychom neradili přišli, a to i v chladnějším období.“

Jak ale Martin Sláma dodává, s protikuřáckým zákonem nesouhlasí: „Ač jsem sám nekuřák, kuřáky respektuji – jedná se totiž podle mě o další zásah do demokracie v podnikání, přece ve svém podniku si chci sám rozhodnout o tom, jestli se v něm bude kouřit, nebo ne. Zákazy a příkazy nic neřeší, to bychom pak taky mohli třeba místo piva podle jakéhosi nařízení prodávat jablečné mošty…“

Také ve známém zábavním centru Carbon ve Frýdku-Místku se na zákaz kouření připravili s předstihem: ve všech provozovnách se nekouří již od 1. května, ale i tady na kuřáky pamatují: ve venkovních prostorách přibyly stojany s popelníky a kuřáci se mohou své vášni věnovat i na posezení pod střechou.

A jak poznamenává Martin Stratil z Carbonu, o odliv zákazníků se neobávají – lidé si zvykli v Anglii a zvyknou si i u nás. S protikuřáckým zákonem v tomto podniku nemají problém – tam, kde se jí a stoluje, by se kouřit nemělo.

„Co můžeme dělat? Přidáme před hospodu popelníky a budeme doufat, že o štamgasty, ale i občasné hosty, nepřijdeme,“ říká Dita Czekajová z jedné z nejstarších hospod v Kopřivnici, v Restauraci Pod Kaštany.

A její bratr Michal s manželkou Marcelou ji doplňují: „Podmínky budou nakonec pro všechny restaurace stejné, takže to, že by začali naši hosté chodit jinam, snad nehrozí. Každopádně za rok budeme chytřejší,“ shodují se v tom, jak se protikuřácký zákon v praxi skutečně projeví.

Také oni myslí na to, že si bude muset personál více hlídat ty, kteří si zajdou během popíjení piva ven zapálit, naštěstí do jejich lokálu chodí hlavně známí hosté – štamgasti, takže zrovna toto by až takový problém neměl být. Se zákonem každopádně nesouhlasí.

A nadšený z protikuřáckého zákona není ani Dan Fojtík ze Sport baru v Novém Jičíně, který provozuje i nedaleký diskoklub a bowling.

„Podle mě jde o naprostý nesmysl. Dovedete si představit, že parta chlapů u piva se najednou zvedne a půjde si ven zapálit? Kdo jim pohlídá rezervaci nebo třeba osobní věci? Náročné to tak bude i pro obsluhující personál. Prostě tam, kde se nevaří, by měla být zachována i možnost kouřit,“ míní Dan Fojtík.

Ve finále to totiž podle něj dopadne tak, že kvůli rušení nočního klidu budou města vymýšlet vyhlášky zakazující pobyt na veřejném prostranství, což bude znamenat další problémy.

Jedním dechem nicméně dodává, že v jejich podniku dokončují zastřešenou terasu pro 50 – 60 hostů, což bude jakási venkovní kuřárna. Hospodská kultura ale podle něj citelně utrpí…

Vít Goršanov

Sdílejte článek