Byznys
20/06/2016 ČTK

Chovatelé pštrosů z Hněvošic chtějí jako první v Česku vyrábět pštrosí šunku

Majitelé nejstarší tuzemské pštrosí farmy v Hněvošicích na Opavsku chystají novinku. Na trh chtějí jako první v Česku uvést šunku vyrobenou právě z pštrosího masa.

Dosud tento produkt zákazníkům u nás nikdo nenabídl. Majitel farmy Pštrosí Vršek Wieder Pavel Wieder věří, že se šunkou uspěje.

„Nyní jsme ve fázi experimentu. Uvidíme, jak se to podaří,“ svěřil se chovatel a majitel rodinné farmy. Dodal, že jasno bude mít v nejbližších týdnech.

„Chceme šunku vyrábět starým klasickým způsobem. Tedy bez přidaných éček, emulgátorů a hlavně rychlo soli,“ uvedl Wieder. Dodal, že právě rychlosůl je největší problém. „Musíme najít nějakou její zdravou náhražku,“ řekl.

V současné době farmář na trh dodává kromě vyzrálého pštrosího masa a vajec i pštrosí paštiku, škvarky, klobásy a párky. „Vše svou kvalitou a složením odpovídá bioproduktům. Pštrosy chováme ve velkém výběhu, jsou na trávě a do výrobků nepřidáváme žádné náhražky či právě onu rychlosůl,“ doplnil Wieder.

Nejstarší tuzemská pštrosí farma v Hněvošicích na Opavsku. Foto: ČTK

Nejstarší tuzemská pštrosí farma v Hněvošicích na Opavsku. Foto: ČTK

Farmu před 21 lety založil jeho otec. Začínal se třemi kusy pštrosa afrického. Ten je největším pštrosem. Před sedmi lety se chovatelé zaměřili na chov menšího nandu pampového. „Maso z něj je chutnější a není tak tuhé,“ tvrdí. Dnes chovají pět desítek velkých opeřenců a do budoucna chtějí stav až ztrojnásobit.

Maso a další produkty dodávají do 15 obchodů na Opavsku a Ostravsku. K sehnání jsou výrobky z Hněvošic i v Praze. Wieder chce v příštích letech vytvořit na farmě a jejím okolí gastronomické, relaxační a poznávací centrum.

„Chceme zde vybudovat i malou restauraci a vlastní výrobnu. Lidem pak budeme nabízet i prohlídky farmy a samotné výroby. Navíc jsme v sousedství přírodní rezervace Hněvošický háj. Hned vedle ní budeme mít piknikovou louku. Návštěvníci se budou moci procházet v přírodě, podívat se na pštrosy a pak si dát něco dobrého,“ plánuje chovatel.

Budoucnost vidí ve světlých barvách. Začali jsme před 21 lety. Byly to těžké časy. V poslední době je ale na vzrůstu poptávka po zdravé výživě. Pštrosí maso jde nyní hodně na odbyt,“ řekl. Hlavním pozitivem podle něj je, že maso ze pštrosů obsahuje minimum tuku a cholesterolu. „Je to dietní maso,“ uvedl.

Velký zájem mezi lidmi je i o pštrosí vejce, která tito ptáci snášejí jen čtyři měsíce v roce. Samice každý druhý den snese jedno vejce. V případě nandu pampových váží až 700 gramů, což odpovídá přibližně 13 vejcím slepičím.

„Třetinu vajec používáme pro líhnutí další generace ptáků. Dvě třetiny prodáváme,“ dodal.

Sdílejte článek