KAVÁRNY
11/06/2016 Jaroslav Baďura

Čauky mňauky! Kavárna, která to umí s kočkami, s kávou už je to horší

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Ostravské Čauky mňauky cafe získalo v pětibodové stupnici 2,5 bodu.

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Autorům naší úspěšné rubriky, která sleduje a hodnotí kavárny v Moravskoslezském kraji, samozřejmě nemohl uniknout trend takzvaných kočičích kaváren – ve světě již dávno objevený.

Pokud vám nevadí nenucená pozornost koček, pak jste možná už některou z kočičích kaváren navštívili. Magazín PATRIOT vám přináší hodnocení ostravského podniku Čauky mňauky cafe, který sídlí v Nádražní ulici.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Prostor je to vskutku velkorysý, kočky i hosté podniku se tady rozhodně nemohou cítit stísněně, naopak, možná by pomohlo jisté zútulnění a dopracování interiéru.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Obsluha je milá a pozorná, kočky se chovají distinguovaně, pokud nepřijdete za nimi nebo je vytrvale nevoláte, pak si vás příliš nevšímají. Z návštěv některých dalších kočičích kaváren už víme, že to není vždy pravidlem…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Lucie je unešena z koček, ale pak se posadí a bedlivě pozoruje počínání sevírky při práci s kávou. „Jedna z majitelek kavárny je údajně z oboru, takže moje očekání kvality je o tady něco vyšší. Ostatně čistého kávovaru jsem si všimla ihned po příchodu,“ píše si Lucie do hodnotícího bloku.

A tak si hned objednáváme espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Objednání probíhá naprosto v pořádku, obsluha je velmi příjemná a prohodí s námi i nějaké to slovo. „Páku jsem viděla pěkně očištěnou, i odpuštění vody jsem zaregistrovala. To by mohlo být slibné,“ říká Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Pak ale přišla doba extrakce –  a ta byla z extrému do extrému. U dvoupáky nám to teklo pěkných 40 sekund (správně by mělo maximálně 30 sekund), to bylo prosím naše kafe. Pro následujícího hosta na jednopáce zase jen 15 sekund. Jednou moc a pak málo.

Výsledkem bylo sice espresso správného objemu, ale bohužel nedobré až spálené, navíc bez jakékoliv cremy.

„U šlehání mléka na cappuccino jsem trochu znervózněla. Vůbec jsem si totiž nevšimla, zda by slečna použila trysku na šlehání mléka. Žádny typický zvuk páry. A za okamžik nám už hotové cappuccino leželo na stole. Moje obavy, že obsluha použila napěňovač mléka, se bohužel potvrdily,“ hodnotí Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino chutnalo tím pádem hodně kontrastně. Hodně pěny, horké až ke spálení a nepříjemně hořká chuť. Napěňovač vám sice udělá krásnou sněhulákovou pěnu, latte art s ním však nevykouzlíte.

Závěr – Radost z milých kočiček vystřídalo zklamání z ne úplně povedeného kávového zážitku. Dáváme průměrných 2,5 bodu s postřehem, že pokud tolik lásky, co zjevně dávají kočkám, věnují provozovatelé do budoucna přípravě kávy, pak naše příští testovací návštěva může být úplně o něčem jiném.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Jakkoli jde o kočičí kavárnu, vhodná je i pro hosty, kteří kočky úplně nemilují. Místní kočky se totiž chovají slušně a rozhodně neskáčou po všech hostech, kteří se zde zjeví. Pokud bychom hodnotili chování koček, bylo by na jedničku.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFE, předminulý týden jsme se na kávu zastavili v Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě a minulý týden jsme testovali Kavárnu Provence.

Sdílejte článek